Může být výluh z rýže prospěšný pro vlasy a pleť?

Foto: Pixabay

Může být výluh z rýže prospěšný pro vlasy a pleť?

Rýžová voda je jedním z prostředků, který nejen podporuje růst vlasů, ale může být i prevencí proti jejich řídnutí. Dále přináší výhody těm, kdo mají pleť citlivou, a nebo náchylnější k projevům stárnutí. Vzhledem k tomu, že je tvořena dvěma běžnými a snadno dostupnými ingrediencemi, není zde prakticky žádný důvod, proč to nezkusit.

Jak použít rýžovou vodu na vlasy?

Nejprve si řekneme to nejdůležitější- benefity rýžové vody. Rýže je obilnina, která obsahuje nespočet živin- bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu a také vápník. Namáčením ve vodě se některé z těchto živin uvolní. Následně se dá rýžová voda použít při péči o vlasy a pleť. Pokud ji zfermentujeme, tedy necháme uležet, dáme tím vzniknout prospěšným látkám. Ty můžeme najít i u dalších fermentovaných potravin. Rýže obsahuje:

  • Antioxidanty
  • Vitamín B6
  • Vitamín E
  • Škroby, polysacharidy a další sacharidy
  • Aminokyseliny (stavební bloky proteinů, které pomáhají formovat a opravovat vlasovou strukturu)
  • Organické kyseliny

V některých výzkumech se také zjistilo, že obsahuje sloučeninu zvanou Inositol, což je typ molekuly cukru s volným radikálem. Ta chrání vlasy před lámavostí. Navíc obsahuje sloučeninu zvanou pitera, což je vedlejší produkt fermentace droždí. Ta je spojována s buněčnou obnovou. Jedna studie, publikovaná v „International Journal of Science and Research“ *1 shrnul, že proces fermentace pomáhá zachovat životnost a skladovatelnost produktu a antimikrobiálními vlastnostmi. *2 Dále zvyšuje výživovou hodnotu tím, že zvyšuje výživovou hodnotu zesílením přírodní ingredience produktu.

Když bychom to shrnuli, tak vlastně nebylo provedeno příliš mnoho výzkumů, které by důkladně prozkoumaly pozitivní účinek na vlasy. Nicméně několik dostupných studií našlo důkazy nasvědčující tomu, že používání rýžové vody vaše vlasy přinejmenším udrží zdravé. Stejně tomu je i u pleti.

Výhody užívání rýžové vody při péči o vlasy

  • Podpora růstu
  • Zářivý a lesklý vzhled
  • Vymývá z vlasů nečistoty, aniž by způsobovala řídnutí a vysušování
  • Vlasy jsou měkčí
  • Posiluje pramínky vlasů a chrání je před třepením konečků

Další použití

Dále ji můžete použít při péči o pokožku, na kterou má taktéž pozitivní účinky. Rýžová voda (kanji) byla po staletí používána v rámci ajurvédské medicíny. To je tradiční medicína původních obyvatel starověké Indie. Dále ji používali například Japonci či Korejci.

Jaké jsou potencionální výhody při použití na pokožku obličeje?

  • Zvlhčuje kůži a redukuje symptomy ekzému a vysušení pleti
  • Snižuje symptomy dermatitidy a podráždění u lidí s citlivou pletí
  • Jemně čistí pleť
  • Pleť změkčuje, zlepšuje její texturu, rozjasňuje ji a zpevňuje, redukuje viditelnost pórů
  • Zmírňuje příznaky stárnutí díky účinkům antioxidantů, zpomaluje tvorbu jemných vrásek a černých teček
  • Zvyšuje prokrvenost pleťi

Rýžová voda je tedy vhodnou přísadou do kosmetiky. Tyto účinky byly potvrzeny studií časopisu „Cosmetics“. Studie se zúčastnilo 12 dospělých osob. Po dobu 28 dní používali hydrogel s obsahem rýžové vody.

Jak vyrobit rýžovou vodu

Recept na výrobu rýžové vody pro kosmetické účely je jednoduchý: Ingredience:

  • Hrnek rýže ( ideálně organické, bílé či hnědé)
  • Hrnek vody ( ideálně filtrované, aby byl finální produkty bez nečistot)

Postup:

  • Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou po dobu jedné minuty. Poté sceďte.
  • Dejte ji do misky s vodou a nechte pár hodin namočenou
  • Opět sceďte, nálev z rýže si nalijte stanou, ideálně do těsnící nádoby
  • Nádobu uzavřete a nechte v pokojové teplotě po dobu 12-24 hodin. Tím dojde k výše uvedené fermentaci
  • Jakmile voda zfermentuje, dejte ji do lednice a používejte maximálně po dobu jednoho týdne

Můžete ji používat přímo na ruce, nebo ji přidat do dalších kosmetických přípravků ( šampon, maska na vlasy). Můžete se také poohlédnout přímo po produktech, které rýžovou vodu obsahují.

Jak dlouho nechat rýžovou vodu působit ve vlasech?

Nejčastěji se používá tak, že ji po chvíli působení opláchnete. Před použitím šamponu si dejte do vlasů větší množství, promasírujte a nechte působit 3-5 minut. Poté vlasy umyjte běžným způsobem.

Dále ji můžete použít jako masku. Naneste do umytých vlasů, nechte působit 20 minut nebo déle a důkladně opláchněte.

Jak často používat rýžovou vodu?

Nejlepší účinek se dostaví při použití párkrát za týden. Neexistuje zde žádné pravidlo, takže si intenzitu můžete zvolit sami.

Při použití na pokožku obličeje nanášejte na čistou pleť. Můžete před tím použít jemný čistící prostředek ideálně v bio kvalitě.

Rýžovou vodu si můžete přidat do obličejové masky, peelingu, nebo koupele. Můžete ji také použít v kombinaci s kokosovým nebo mandlovým olejem. Olej z brutnáku lékařského zvyšuje vlhkost, levandulový olej zklidňuje podrážděnou pokožku, aloe vera tlumí pocit svědění a podporuje hojení.

Jak moc rýžová voda podporuje růst vlasů?

Používání za účelem podpory růstu vlasů se pravděpodobně neprojeví hned a nijak zvlášť citelně. Nicméně, když budete tuto kůru dodržovat několik týdnů, zjistíte, že Vaše vlasy jsou plnější, silnější a objemnější.

Vedle prevence lámání vlasů se zaslouží i o jejich zdravý růst. Touto cestou docílíte toho, že Vaše vlasy dorostou do větší délky, aniž byste je museli zastřihovat.

Rizika a vedlejší účinky

Může vůbec rýžová voda mít nějaké vedlejší účinky?

Ano, může vyvolat reakci u lidí alergických na rýži, a to v podobě svědění, zarudnutí, podráždění nebo vysušení pleti. V takovém případě přestaňte rýžovou vodu okamžitě používat. Může to být znamení alergie, nebo růstu kvasinek. V tuto chvíli je vhodné navštívit lékaře.

Jinak se celkově zdá být velmi bezpečná s ohledem na jednoduché ingredience. Není toxická, ani nedráždí. Pokud si nejste jistí, použijte nejdříve malé množství na jednom místě. Dále můžete množství upravit podle vlastních potřeb.

Závěr

  • Rýžová voda je mléčná tekutina vznikající namáčením rýže. Obsahuje živiny jako je Vitamin B, antioxidanty, sacharidy a aminokyseliny. Byla po staletí užívána ženami v Asii pro své podpůrné účinky. Zatím není dostatečně potvrzená míra efektivity
  • Podporuje růst vlasů, působí protizánětlivě na pleť
  • Benefity- zjemnění a zároveň zpevnění vlasů, prevence jejich lámání, zmírnění symptomů ekzému a vysušení pokožky, redukce tvorby vrásek

*1 (pozn. Autora -Mezinárodní deník vědy a výzkumu)
*2( pozn. Autora-látka, která zamezuje růstu a eliminuje výskyt mikroorganismů v produktu po dobu jeho životnosti)

Zdroje: draxe.com, Pixabay

Podobné články

0 Komentářů

Napište komentář